Papatya: Bileşikgiller familyasıından; Mayıs- Haziran aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır.
Yetiştirildiği Yerler: Ana vatanı Türkiye olup hemen her yöresinde yetişebilir. Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir.
Toplanması-Saklanması: Çiçekleri Mayıs- Haziran aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.
Papatyanın Faydaları
- İştahı açar.
- Akneye iyi gelir.
- Diş ağrısına da faydalıdır.
- Basur ağrılarını da azaltır.
- İdrar artırıcıdır ve terletir.
- İltihap giderici özelliktedir.
- Mide yanmasına karşı etkilidir.
- Saçları sarartmak için kullanılır.
- Papatya bağırsak gazlarını da söker.
- Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür.
- Şekerle içildiğinde erkekliğe kuvvet verir.
- Vücuda rahatlık verir, uykusuzluğa iyi gelir.
- Papatya çayı adet düzensizliğine de iyi gelir.
- Papatya buğusu, nezle ve sinüzit gibi rahatsızlıklarda kullanılır.
- Papatya suyuyla yıkanan cilt diriliğini korur, saçlar parlaklık kazanır.
- Sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle, başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir.
- Stres depresyon gibi sorunlarda rahatlatıcı olarak kullanılması papatyanın faydaları arasındadır.
- Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle dişeti, ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak faydalıdır.sifalibitkileriniz.com
- Spazmı giderici ve gaz söktürücü etkileri ile özellikle gastrit ve ülserde faydalı olan papatya hem ülsere karşı koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırıcı etki gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder