22 Şubat 2012 Çarşamba

                              PAPATYA
Papatya: Bileşikgiller familyasıından; Mayıs- Haziran aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır.
Yetiştirildiği Yerler: Ana vatanı Türkiye olup hemen her yöresinde yetişebilir. Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir.
Toplanması-Saklanması: Çiçekleri Mayıs- Haziran aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.
Papatyanın Faydaları
  • İştahı açar.
  • Akneye iyi gelir.
  • Diş ağrısına da faydalıdır.
  • Basur ağrılarını da azaltır.
  • İdrar artırıcıdır ve terletir.
  • İltihap giderici özelliktedir.
  • Mide yanmasına karşı etkilidir.
  • Saçları sarartmak için kullanılır.
  • Papatya bağırsak gazlarını da söker.
  • Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür.
  • Şekerle içildiğinde erkekliğe kuvvet verir.
  • Vücuda rahatlık verir, uykusuzluğa iyi gelir.
  • Papatya çayı adet düzensizliğine de iyi gelir.
  • Papatya buğusu, nezle ve sinüzit gibi rahatsızlıklarda kullanılır.
  • Papatya suyuyla yıkanan cilt diriliğini korur, saçlar parlaklık kazanır.
  • Sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle, başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir.
  • Stres depresyon gibi sorunlarda rahatlatıcı olarak kullanılması papatyanın faydaları arasındadır.
  • Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle dişeti, ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak faydalıdır.sifalibitkileriniz.com
  • Spazmı giderici ve gaz söktürücü etkileri ile özellikle gastrit ve ülserde faydalı olan papatya hem ülsere karşı koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırıcı etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder